Motorrijbewijs halen

Zin om je motorrijbewijs te halen? Dat kan op verschillende manieren. Als je in het bezit bent van een autorijbewijs, dan kan je beginnen met praktijklessen voor je motorrijbewijs. Zo niet? Het is dan verplicht om je theorie-certificaat A te halen voordat je aan je praktijklessen voor je motorrijbewijs kan beginnen.

Lichte & zware motorfiets

Er zijn 2 klassen motorfietsen, namelijk een lichte en een zware motorfiets. Een zware motorfiets heeft een vermogen van 35Kw of meer voor een lichte motorfiets is een vermogen van maximaal 25Kw toegestaan. Als je jonger bent dan 21 mag je alleen examen doen voor het lichte rijbewijs, als je 2 jaar dit rijbewijs in bezit heb dan mag je zonder examen je zwaar rijbewijs aanvragen.

Als je ouder bent dan 21 jaar dan mag je zelf kiezen of je voor een zwaar of licht rijbewijs gaat, ook wel categorie A onbeperkt genoemd. Als je kiest voor een licht rijbewijs dan mag je pas na 2 jaar een zwaar rijbewijs aanvragen.

Praktijk voor het motorrijbewijs bestaat uit twee examenonderdelen:

Voertuigbeheersingsexamen: door middel van 12 verschillende oefeningen wordt gekeken of je de motor onder controle heb, is dit zo dan kan je voor het examen gaan. Het examen bestaat uit 4 verplichte oefeningen die onderverdeeld zijn in 4 clusters, elke cluster bestaat uit 3 oefeningen. Om te slagen moet je 5 van de 7 oefeningen goed uitvoeren.

Verkeersdeelnemingsexamen: bestaat uit vragen die over de theorie gaan van de motor zelf. Als je alle vragen beantwoord heb dan mag je de weg op voor een examenrit. Na afloop van de examenrit krijg je te horen of je geslaagd bent.

Rijscholen.nl - Maasplein 65 - 3331 LC Zwijndrecht - 078 - 612 57 72